van Week tot Week 11 – 05 – 05

5e zondag van Pasen     10 mei 2020

MEI – MARIAMAAND

Moederdag

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de lenteriten. De katholieke Kerk kent een lange traditie  van de verering van Maria. Pas in het midden van de 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe  uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het  teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders.  In 1908 organiseerde Anna Reevis Jarvis uit Grafton, West Virginia de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reevis Jarvis te herdenken  die in de Amerikaanse burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd  om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan , en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag van de maand in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag. Na de eerste wereldoorlog verspreidde Moederdag zich over de wereld.

In Nederland begon de traditie rond 1925.


Dauwtrappen

Al een paar jaar zijn we gewend om met Hemelvaart oecumenisch dauw te trappen: samen met de mensen van de Ontmoeting maken we een wandeling door Diemen en sluiten we af met een bijeenkomst met gebed en koffie. Dit jaar is het niet mogelijk de gezamenlijke afsluiting te organiseren, maar we werken wel aan een wandelroute door Diemen die individueel te volgen is. Op verschillende plaatsen zullen er tussenstops ingepland worden die voorzien worden van mooie teksten. Zo hopen we toch stil te kunnen staan bij het wonder van Hemelvaart.

Volgende week vertellen we u meer over hoe u deel kunt nemen aan deze activiteit.


Nieuw beleid

Op woensdag 6 mei kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om het corona-virus te beteugelen, maar tegelijkertijd om meer ruimte te geven voor diverse activiteiten. Premier Rutte zei al iets over kerken, en op vrijdag 8 mei verwachten we reactie of uitwerking van de bisschop(pen). In de komende nieuwsbrief hopen we u te kunnen vertellen wat dit voor onze sint Petrus’ banden zal betekenen.


Pastorie

Ondanks de beperkingen die het Coronavirus met zich meebrengt gaan veel zaken gewoon door. Weliswaar op een andere manier maar toch…

Zo is er na het akkoord van het bisdom voor de verkoop van de pastorie een werkgroep samengesteld die de koop voorbereidt. Er zijn twee taxatierapporten gemaakt en beoordeeld en er heeft een gesprek plaats gevonden met een makelaar. Er ligt nu een advies van de makelaar op tafel en nadat de regio haar goedkeuring geeft vragen wij wederom goedkeuring aan het bisdom of zij akkoord kunnen gaan met de tot noch toe gezette stappen. De werkgroep wil daarmee voorkomen dat in het verdere proces goedkeuring onthouden wordt. In de afgelopen periode hebben zich diverse geïnteresseerde kopers zich gemeld. Deze namen geven wij door aan de makelaar en zij zullen door hem benaderd worden. Dat betekent dat alle geïnteresseerden een gelijke kans krijgen.

Wij zullen u op een later tijdstip (als er meer bekend is) opnieuw informeren.


Zoals de afgelopen weken kunt u ook aanstaande zondag, 10 mei weer de viering live “bijwonen” vanuit huis. De viering is te bekijken via deze link.

Dit bericht is geplaatst in van Week tot Week. Bookmark de permalink.