De kerststal, grenzeloos mooi

Voor de 25ste keer kunt u op 17 december en daarna van 26 december tot Driekoningen genieten van een unieke en sfeervolle kerstgroepententoonstelling met ruim 150 groepen in de Martelaren van Gorkum kerk.

Kom en geniet van deze vaak ontroerende uitingen van volksdevotie en volkskunst uit de gehele wereld.

Dit keer is het thema: “De Kerststal, grenzeloos mooi”.

Voor dit thema is gekozen omdat het 800 jaar geleden is dat Franciscus van Assisi in 1223 in Greccio (Italië) in een grot een voederbak plaatste met een kindje erin, geflankeerd door de os en de ezel, om zo de mensen bewust te laten worden onder welke erbarmelijke omstandigheden de zoon van God werd geboren. Hieruit is de rijke traditie van het maken van kerstgroepen ontstaan. Niet alleen in Italië maar ook in Europa en ver daar buiten. Het zijn niet alleen de klassieke uitvoeringen van de kerstgroep, maar ook die van de lokale bevolking en van kunstenaars en vormgevers.

Op de expositie kunt u kerstgroepen bewonderen uit onder meer Afrika, Amerika, Europa en vanzelfsprekend ook uit Nederland.

De uitspraak: ”Achter iedere stal zit een verhaal’ is niet verwonderlijk. Kerstgroepen zijn er in de donkerste tijd van het jaar. Zij vertellen een blijde boodschap van licht en hoop en worden verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars uit vele delen van de wereld. De expositie biedt een ideale mogelijkheid om van deze vorm van kunst te genieten.

De kerstgroepen komen uit mijn eigen collectie.  Ik ben al 25 jaar  lid van de Vereniging “Vrienden van de kerstgroep Nederland”.

Bert Hilhorst

Feestelijke opening 17 december 2023,
om 11.30 uur m.m.v
 Jubilemus Domino.

De expositie is open:
17 december
26 december tot en met 7 januari 2024
1 januari gesloten

Hofkerk Amsterdam,

Linnaeushof 94I,

1098 KT Amsterdam

Dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. In de weekends zijn er rondleidingen door het fraaie kerkgebouw.

Toegang vrij en rolstoel toegankelijk

https://sites.google.com/view/kerststallenamsterdam
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.