Van week tot week 5-11-2023

Als ik in een stemming van hopeloosheid ben
en denk dat het allemaal zinloos is wat wij doen,
denk ik aan de kathedralen
die in de middeleeuwen gebouwd zijn.

De meeste zijn gebouwd in de loop van 200 jaar.
De bouwers van die kathedralen hebben in grote meerderheid nooit het gebouw klaar gezien.

Zij hebben er nooit kunnen bidden,
zij hebben nooit kunnen opkijken naar de ramen ervan,
of naar andere schoonheden van het werk waar zij hun leven aan besteedden.

Wij bouwen een kathedraal van vrede,
maar misschien zullen wij die ook niet klaar zien.

Wij zullen sterven voordat die voltooid is.
En toch gaan we door met hem te bouwen,
ook al zullen we nooit in dat gebouw wonen.


Bijbellezing
Elke week bespreekt diaken Han Hartog de Bijbellezingen voor de komende zondag en stelt daar wat meditatieve vragen bij. De aflevering van deze week kunt u bekijken door te klikken op deze link:

https://youtu.be/H945ScQxYoY

De samenleving van mensen wereldwijd staat voor grote uitdagingen. Conflicten en vraagstukken op allerlei gebied vragen om een oplossing. Maar we willen niet somber zijn, eerder: kánsen zien om het beter te doen. Het begin van de 21e eeuw zien als een scharniermoment, een tijd waarin de weg is ingeslagen naar een rechtvaardige en duurzame wereld.Zondag 5 november 10.30 uur. Eucharistieviering met kindernevendienst
Voorganger: pastor Bert Wooning
M.m.v. het Allegria koor

Intenties:
Jan Niele, Jill Krenn-Carter, Conny van Weerdenburg, Tineke Saan-Kop, voor de overleden familieleden van de familie van Kooij-Splinter, Johanna Wesselingh-Nieuwendijk


Zondag 12 november 10.30 uur. Woord- en Communieviering met kindernevendienst
Voorganger: diaken Han Hartog
Met samenzang

Intenties:
Voor de overleden familieleden van de fam. Pappot, Helena Kok-Bakker, Herman Dekker,
Greet Vrolijk-Overwater, Johanna Wesselingh-Nieuwendijk

Herbegraving
Afgelopen week heeft er een herbegraving plaatsgevonden. Dat gebeurt een enkele keer maar nu ging het wel om een bijzondere situatie. Het ging nl. om de heer Roelofs.
Hij was een oorlogsslachtoffer en in samenwerking met de Stichting Oorlogsgraven is hij herbegraven op het ereveld in Loenen. Binnenkort zal er een artikel van de hand van de heer Taco ten Dam van de Historische Kring Diemen verschijnen. Aanbevelenswaardig om te lezen.

Fashion for God
In Museum Catharijneconvent in Utrecht (www.museumcatharijneconvent.nl) is t/m 21 januari 2024 Fashion for God te bezichtigen. Deze tentoonstelling laat weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze ‘haute couture’ uit zeven- en achttiende eeuw zien.

Dwaal door balzalen vol rijkversierde kerkelijke koormantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt én hergebruikt om te stralen op het altaar in de periode van de schuilkerken. Buiten mocht je niet zichtbaar katholiek zijn, daarom herbergden deze verborgen kerken prachtige liturgische kunstvoorwerpen en paramenten. In die schuilkerkperiode schonken rijke vrouwen hun kostbare japonnen aan de kerk om er kerkgewaden van te maken. Zo kon het gebeuren dat een priester in een dure, roze gebloemde koorkap of kazuifel aan het altaar stond.

In SamenKerk van november vindt u een bon. Tegen inlevering van deze bon bij de kassa van het museum ontvangt u één museummagazine ‘Catharijne’ cadeau (zo lang de voorraad strekt).

SamenKerk
Achter in de kerk ligt de nieuwe SamenKerk met vanwege deze Allerzielenmaand aan¬dacht hoe de inventaris van een te sluiten kerk in andere kerken een nieuwe bestemming kreeg, een oude grafkist verhaalt het christelijke geloof in het leven en aandacht voor twee unieke ten¬toon-stellingen: één over damesjaponnen die kazuifels werden, en één over het jaar 1000 in de Middeleeuwen. Neem een SamenKerk mee, voor uzelf en maak er ook een ander blij mee.

Dit bericht is geplaatst in van Week tot Week. Bookmark de permalink.